Nowa Wieś (2012)

wtorek, 01 styczeń 2019 08:27

W maju 2012 r. dokonano oficjalnego otwarcia zmodernizowanej, nowoczesnej remizy z dobudowaną świetlicą wiejską, przy której znalazły się boiska sportowe, bieżnia oraz plac zabaw dla dzieci. Unijnych pieniędzy zabrakło jednak na zieleń. Jedna z mieszkanek wsi, która dowiedziała się o tym, że teren ma zostać obsadzony szpalerami "tuj" zwróciła się do Koła Naukowego Architektów Krajobrazu 'Horyzont', działającego na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie z prośbą o pomoc w zaprojektowaniu przestrzeni publicznej otaczającej obiekt. W czerwcu 2012 r. zorganizowano festyn ekologiczny pod nazwą "Zielone integracje".

Festyn podzielony został na dwie części. Pierwsza z nich to warsztaty ekologiczne, podczas których mieszkańcy uczyli się rozpoznawania pospolitych gatunków drzew i krzewów, projektowania przydomowych rabat oraz przetwarzania domowych odpadów w małe dzieła sztuki o funkcji użytkowej. Druga część festynu polegała na wspólnym zaprojektowaniu i wykonaniu nasadzeń w otoczeniu remizy i wiejskiej świetlicy. Na materiał roślinny otrzymano tylko 500 zł, więc oprócz zakupu roślin w szkółkach należało znaleźć inne źródła ich pozyskania.

W sumie posadzono ponad 250 sadzonek roślin! Dobrym pomysłem okazało się pozyskiwanie roślin od mieszkańców wsi. Ludzie chętnie dzielili się roślinami, które zbytnio rozrosły się im w ogrodach. Ziemię urodzajną oraz korę potrzebną do ściółkowania roślin pozyskano również od lokalnej społeczności. W festynie wzięło udział około 50 osób w różnym wieku. Dużym zainteresowaniem cieszyły się wszystkie z przygotowanych atrakcji. Przed przystąpieniem do obsadzania rabat przeprowadzone zostało szkolenie z sadzenia i pielęgnacji roślin, następnie każdy z uczestników festynu musiał posadzić przynajmniej jedną z roślin. Mieszkańcy początkowo niechętnie zabierali się do pomocy, jednak po pewnym czasie wszyscy zaangażowali się w ten projekt. Niezbędne było odpowiednie podejście socjologiczne i psychologiczne. Pokazano pasję tworzenia oraz chęć bezinteresownej pomocy - stworzono wspólną przestrzeń. Zamierzony efekt został osiągnięty. W ciągu dwóch dni trwania festynu zagospodarowano teren o powierzchni ok. 800 m2.

W 2013 r. członkowie Kołą wykonali prace porządkowe w ogrodzie, który prezentował się już okazale. Projekt ten był inspiracją do podjęcia kolejnych działań i do założenia Fundacji "W krajobrazie".

2
3
1
6
5
4
7
14
16
15

Czytany 118 razy Ostatnio zmieniany niedziela, 03 marzec 2019 11:48
Więcej w tej kategorii: « Nairobi, Kenia (styczeń 2015)
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Skomentuj

Upewnij się, że zostały wprowadzone wszystkie wymagane informacje oznaczone gwiazdką (*). Kod HTML jest niedozwolony.