Foodscaping
Foodscaping to praktyka polegająca na dosadzaniu roślin jadalnych w krajobrazie. Rośliny te mogą towarzyszyć nam w parkach, przy ścieżkach, deptakachlub na plażach. Mogą być równie piękne jak hortensje, czy magnolie. Foodscaping pokazuje, że rośliny jadalne mogą być także doceniane za swoje walory estetyczne. Kwitnące kwiaty rabarbaru czy bobu mogą równie ciekawie ozdabiać nasze ogrody. W odróżnieniu od konwencjonalnych ogrodów warzywnych, w ogrodzie foodscapingowym owoce i warzywa koegzystują na jednej przestrzeni z roślinami typowo ozdobnymi.
Uprawiając własne warzywa i owoce, możemy chociaż częściowo sami zaopatrywać się w żywność, zmniejszać jej koszt i zużywać zdecydowanie mniej energii. Warzywa i owoce z własnego ogródka z pewnością są zdrowsze. Na swojej rabacie ozdobnej możesz dosadzić m.in. poniższe rośliny jadalne: rabarbar ogrodowy, poziomkę truskawkę, marchew zwyczajną, burak liściowy, jarmuż kędzierzawy, świdośliwę olcholistną, aronię czarną, jagodę kamczacką, porzeczkę czerwoną czy rokitnik zwyczajny.

Stwórz z nami coś wyjątkowego!
Jesteśmy otwarci na współpracę - prowadzimy szeroki zakres działań, od tworzenia ogrodów przyszkolnych, przez wykłady, warsztaty, aż po kampanie edukacyjne. Zachęcamy do kontaktu jednostki samorządu terytorialnego, szkoły i placówki oświatowe, uczelnie wyższe, organizacje pozarządowe, osoby prywatne, firmy i otoczenie biznesu.



