Jadalne chwasty
Sałatka, pesto, zupa, sos, twarożek, chłodnik, tapenada, humus, risotto, tarta, lody, pizza, placek, mus, piwo, konfitura, ocet… do stworzenia tych wszystkich potraw możemy wykorzystać chwasty. Z powodzeniem mogą one zastąpić popularne warzywa liściowe, takie jak chociażby szpinak. Dodadzą one naszym potrawą interesującego smaku i urozmaicą nasze menu. Z mozołem uprawiamy w naszych ogrodach warzywa – nawożąc je, podlewając, zapobiegając chorobom, chroniąc przed szkodnikami, odchwaszczając. Tymczasem większość chwastów, które uważamy za uciążliwe są jadalne, smaczne i zdrowe! Następnym razem zamiast wyrzucać je do kompostownika zabierz je do kuchni i dodaj je do ulubionej potrawy! Oto lista pospolitych, jadalnych chwastów, które często towarzyszą naszym uprawom w ogrodach:
-
Babka lancetowata (Plantago lanceolata) (eng. lamb's tongue)
-
Bluszczyk kurdybanek (Glechoma hederacea) (eng. ground-ivy)
-
Gwiazdnica pospolita (Stellaria media) (eng. chickweed)
-
Jasnota biała (Lamium album) (eng. white nettle)
-
Komosa biała (Chenopodium album) (eng. lamb's quarters)
-
Koniczyna łąkowa (Trifolium pratense) (eng. red clover)
-
Krwawnik pospolity (Achillea millefolium) (eng. yarrow)
-
Mniszek pospolity (Taraxacum officinale)( eng. dandelion)
-
Podagrycznik pospolity (Aegopodium podagraria) (eng. ground elder)
-
Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) (eng. common net tle)
-
Tasznik pospolity (Capsella bursa-pastoris) (eng. shepherd's purse)
-
Żółtlica drobnokwiatowa (Galinsoga parviflora) (eng. potato weed)
Pamiętajcie, że najlepiej smakują młode rośliny! Pamiętajcie też, że w przyrodzie występuje wiele gatunków podobnych, które mogą być trujące. Bądźcie ostrożni i zbierajcie tylko gatunki, których jesteście pewni w 100%!
Po przepisy na dania z chwastów odsyłamy do książki Małgorzaty Kalemby-Drożdż pt.: Pyszne chwasty, wyd. Pascal.
Zachęcamy też do obejrzenia krótkiego filmu o jadalnych chwastach, który nagraliśmy w ramach kampanii Our Food. Our Future.
Leśna rabata z jadalnych chwastów
Jeśli masz ochotę na oryginalną rabatę w ogrodzie leśnym – ta propozycja jest dla Ciebie! Skorzystaj z jadalnych gatunków rodzimych i stwórz oazę bioróżnorodności, która przyciągnie do Twojego ogrodu wiele pożytecznych gatunków! (proj. M. Antolak, rys. J. Mamcarz)
-
Chmiel zwyczajny (Humulus lupulus) (eng. common hop)
-
Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) (eng. common nettle)
-
Jasnota biała (Lamium album) (eng. white nettle)
-
Trybula leśna (Anthriscus sylvestris) (eng. cow parsley)
-
Szczawik zajęczy (Oxalis acetosella) (eng. wood sorrel)
-
Orlica pospolita (Pteridium aquilinum) (eng. bracken)
-
Bluszczyk kurdybanek (Glechoma hederacea) (eng. ground-ivy)
-
Tatarak zwyczajny (Acorus calamus) (eng. sweet flag)
-
Szczaw zwyczajny (Rumex acetosa) (eng. sorrel)
-
Boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus) (eng. oyster mushroom) (szczepiony na pniakach)
Stwórz z nami coś wyjątkowego!
Jesteśmy otwarci na współpracę - prowadzimy szeroki zakres działań, od tworzenia ogrodów przyszkolnych, przez wykłady, warsztaty, aż po kampanie edukacyjne. Zachęcamy do kontaktu jednostki samorządu terytorialnego, szkoły i placówki oświatowe, uczelnie wyższe, organizacje pozarządowe, osoby prywatne, firmy i otoczenie biznesu.