top of page

Jadalne chwasty

Sałatka, pesto, zupa, sos, twarożek, chłodnik, tapenada, humus, risotto, tarta, lody, pizza, placek, mus, piwo, konfitura, ocet… do stworzenia tych wszystkich potraw możemy wykorzystać chwasty. Z powodzeniem mogą one zastąpić popularne warzywa liściowe, takie jak chociażby szpinak. Dodadzą one naszym potrawą interesującego smaku i urozmaicą nasze menu. Z mozołem uprawiamy w naszych ogrodach warzywa – nawożąc je, podlewając, zapobiegając chorobom, chroniąc przed szkodnikami, odchwaszczając. Tymczasem większość chwastów, które uważamy za uciążliwe są jadalne, smaczne i zdrowe! Następnym razem zamiast wyrzucać je do kompostownika zabierz je do kuchni i dodaj je do ulubionej potrawy! Oto lista pospolitych, jadalnych chwastów, które często towarzyszą naszym uprawom w ogrodach:

 

  • Babka lancetowata (Plantago lanceolata) (eng. lamb's tongue)

  • Bluszczyk kurdybanek (Glechoma hederacea) (eng. ground-ivy)

  • Gwiazdnica pospolita (Stellaria media) (eng. chickweed)

  • Jasnota biała (Lamium album) (eng. white nettle)

  • Komosa biała (Chenopodium album) (eng. lamb's quarters)

  • Koniczyna łąkowa (Trifolium pratense) (eng. red clover)

  • Krwawnik pospolity (Achillea millefolium)  (eng. yarrow)

  • Mniszek pospolity (Taraxacum officinale)( eng. dandelion)

  • Podagrycznik pospolity (Aegopodium podagraria) (eng. ground elder)

  • Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica)  (eng. common net tle)

  • Tasznik pospolity (Capsella bursa-pastoris) (eng. shepherd's purse)

  • Żółtlica drobnokwiatowa (Galinsoga parviflora) (eng. potato weed)

Pamiętajcie, że najlepiej smakują młode rośliny! Pamiętajcie też, że w przyrodzie występuje wiele gatunków podobnych, które mogą być trujące. Bądźcie ostrożni i zbierajcie tylko gatunki, których jesteście pewni w 100%!


Po przepisy na dania z chwastów odsyłamy do książki Małgorzaty Kalemby-Drożdż pt.: Pyszne chwasty, wyd. Pascal.


Zachęcamy też do obejrzenia krótkiego filmu o jadalnych chwastach, który nagraliśmy w ramach kampanii Our Food. Our Future.

Leśna rabata z jadalnych chwastów

Jeśli masz ochotę na oryginalną rabatę w ogrodzie leśnym – ta propozycja jest dla Ciebie! Skorzystaj z jadalnych gatunków rodzimych i stwórz oazę bioróżnorodności, która przyciągnie do Twojego ogrodu wiele pożytecznych gatunków! (proj. M. Antolak, rys. J. Mamcarz)

  1. Chmiel zwyczajny (Humulus lupulus) (eng. common hop)

  2. Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica)  (eng. common nettle)

  3. Jasnota biała (Lamium album) (eng. white nettle)

  4. Trybula leśna (Anthriscus sylvestris) (eng. cow parsley)

  5. Szczawik zajęczy (Oxalis acetosella) (eng. wood sorrel)

  6. Orlica pospolita (Pteridium aquilinum) (eng. bracken)

  7. Bluszczyk kurdybanek (Glechoma hederacea) (eng. ground-ivy)

  8. Tatarak zwyczajny (Acorus calamus) (eng.  sweet flag)

  9. Szczaw zwyczajny (Rumex acetosa) (eng. sorrel)

  10. Boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus) (eng. oyster mushroom) (szczepiony na pniakach)

Szklarnia

Stwórz z nami coś wyjątkowego!

​Jesteśmy otwarci na współpracę - prowadzimy szeroki zakres działań, od tworzenia ogrodów przyszkolnych, przez wykłady, warsztaty, aż po kampanie edukacyjne. Zachęcamy do kontaktu jednostki samorządu terytorialnego, szkoły i placówki oświatowe, uczelnie wyższe, organizacje pozarządowe, osoby prywatne, firmy i otoczenie biznesu.

ikona1
ikona2
ikona 3
ikona4

Sprawdź wszystkie nasze projekty i bądź na bieżąco, śledząc nasze media społecznościowe ❤

bottom of page