Jadalne drzewa
Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że jadalną częścią drzewa są owoce. Korzystamy z dobrodziejstw drzew owocowych – z grusz, jabłoni, śliw, a tymczasem pospolite, rodzime gatunki drzew również możemy wykorzystać w kuchni. Drzewa te mają nam do zaoferowania o wiele więcej niż owoce. W kuchni z powodzeniem wykorzystać możemy m. in. kwiatostany, liście, a nawet pędy i podkorza. Poniżej przedstawiamy listę rodzimych gatunków drzew, których poszczególne części mogą być wykorzystywane do przygotowywania różnych dań.
Sosna zwyczajna (Pinus sylvestris) (eng. Scots pine)
Jadalne części: pąki zimowe, młode pędy, kwiatostany męskie, pyłek, igły, kambium, zielone szyszki, nasiona, siewki, żywica.
Przykładowe dania: miód i dżem szyszkowy, cukier z igłami, syrop z młodych pędów, sól z igłami i pączkami, marynowane szyszki, chipsy z podkorza, sosnersy z męskich kwiatostanów.
Świerk pospolity (Picea abies) (eng. Norway spruce)
Jadalne części: pąki, młode pędy, kwiatostany, niedojrzałe szyszki, kambium, żywica.
Przykładowe dania: konfitura z pędów, konfitura z młodych szyszek, miód z pędami.
Modrzew europejski (Larix decidua) (eng. European larch)
Jadalne części: igły, młode gałęzie, zielone szyszki, manna, kambium.
Przykładowe dania: syrop z szyszek, nalewka z żywicy.
Brzoza brodawkowata (Betula pendula) (eng. silver birch)
Jadalne części: sok, młode liście, kora, wióry, kwiatostany męskie, kambium.
Przykładowe dania: smażone kwiatostany męskie, placki z męskich kwiatostanów, chipsy z podkorza, risotto z młodymi liśćmi i żeńskimi kwiatostanami, męskie kwiatostany w czekoladzie.
Buk zwyczajny (Fagus sylvatica) (eng. European beech)
Jadalne części: nasiona, kiełki, młode liście, sok, kambium.
Przykładowe dania: wegański orzechowiec z orzeszkami, bukella (krem z orzeszków).
Dąb szypułkowy (Quercus robur) (eng. pedunculate oak)
Jadalne części: żołędzie, liście, kora.
Przykładowe dania: chleb z mąki żołędziowej, podpłomyki żołędziowe, tiramisu żołędziowe.
Klon zwyczajny (Acer platanoides) (eng. Norway maple)
Jadalne części: niedojrzałe noski, nasiona, kiełki, kwiaty, młode i jesienne liście, sok.
Przykładowe dania: kiszone kwiaty, dolmades z solonych liści, mini torciki bezowe z kwiatami, smażone kwiaty.
Lipa drobnolistna (Tilia cordata) (eng. small-leaved lime)
Jadalne części: pąki kwiatowe, kwiaty, pąki liściowe, liście, niedojrzałe orzeszki, kiełki, sok, kambium.
Przykładowe dania: kiszone pąki kwiatowe, kiszone niedojrzałe owoce (noski).
Olsza czarna (Alnus glutinosa) (eng. common alder)
Jadalne części: kwiatostany męskie, pyłek, sok, kambium.
Przykładowe dania: smażone kwiatostany męskie, placki z męskich kwiatostanów, męskie kwiatostany w czekoladzie, trufle z kwiatostanami męskimi.
Wiąz szypułkowy (Ulmus laevis) (eng. European white elm)
Jadalne części: młode liście, niedojrzałe owoce, miazga.
Przykładowe dania: spring rollsy z kiszonymi liśćmi.
Jesion wyniosły (Fraxinus excelsior) (eng. ash)
Jadalne części: liście, niedojrzałe owoce, dojrzałe owoce, manna, kambium.
Przykładowe dania: nalewka z kory.
Głóg jednoszyjkowy (Crataegus monogyna) (eng. common hawthorn)
Jadalne części: młode listki, pąki, kwiaty, owoce.
Przykładowe dania: keczup z owoców.
Jarząb pospolity (Sorbus aucuparia) (eng. rowan)
Jadalne części: owoce, kwiaty.
Przykładowe dania: kandyzowane owoce w czekoladzie, konfitura z owoców, syrop z owoców.
Czeremcha zwyczajna (Prunus padus) (eng. bird cherry)
Jadalne części: liście, kwiaty, owoce.
Przykładowe dania: dżem, ciasto niby-mech z owocami, tarta z owocami.
Bez czarny (Sambucus nigra) (eng. elder)
Jadalne części: kwiaty, owoce, liście.
Przykładowe dania: syrop z kwiatów lub owoców, octomiód, marynowane pąki kwiatowe, zupa z owoców.
Przepisy na te i na wiele innych zaskakujących dań znajdziecie w książce Małgorzaty Kalemby-Drożdż, pt.: Smakowite drzewa, wyd. Pascal.
Zachęcamy też do obejrzenia krótkiego filmu o jadalnych drzewach, który nagraliśmy w ramach kampanii Our Food. Our Future.
Stwórz z nami coś wyjątkowego!
Jesteśmy otwarci na współpracę - prowadzimy szeroki zakres działań, od tworzenia ogrodów przyszkolnych, przez wykłady, warsztaty, aż po kampanie edukacyjne. Zachęcamy do kontaktu jednostki samorządu terytorialnego, szkoły i placówki oświatowe, uczelnie wyższe, organizacje pozarządowe, osoby prywatne, firmy i otoczenie biznesu.