top of page

Jadalny Krajobraz | Edible Landscape

Przepisy

Batoniki z suszoną morwą

Batoniki z suszoną morwą
Nalewka na szałwii lekarskiej
Lody świerkowe

Lody świerkowe

Ocet żywy hyzop

Ocet żywy hyzop

SŁADNIKI:

  • 600 g owoców cytryńca

  • 1200 g gruszek

  • 1 kg cukru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Gruszki obieramy, kroimy, mieszamy z cytryńcem oraz cukrem. Smażymy około 1 do 2 godzin do uzyskaniu właściwej konsystencji, na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Rozlewamy do słoiczków wyparzonych w mikrofali lub w gorącej wodzie i zamykamy "na gorąco". Voila!

źródło: w smaku zamknięte blog

SŁADNIKI:

  • 3 jajka

  • 1 szklanka cukru

  • 0,5 szklanki oleju

  • 1 cukier waniliowy

  • 2 szklanki mąki tortowej

  • 2 lekko kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej

  • 2 łyżki kakao

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 160 ml jagód kamczackich

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Jajka, cukier i cukier waniliowy miksujemy na puszystą masę. 2. Wlewamy olej i miksujemy kilka minut. 3. Wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia oraz kakao i miksujemy na gładkie ciasto. Dodajemy jagody i mieszamy za pomocą łyżki. 4. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 21x25cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Ciasto pieczemy przez około 40 minut w 180 stopniach. 6. Gotowe! Smacznego!

źródło: smaker.pl

SŁADNIKI:

  • 120 g liści lubczyku (10-12 łodyg)

  • 20 g soli morskiej

  • 4 łyżki oliwy lub oleju tłoczonego na zimno

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Łodygi lubczyku umyć i osuszyć w papierowym ręczniku. Oberwać listki. Pokroić w paski i umieścić z solą w rozdrabniaczu. Miksować dolewając porcjami oleju, aż do otrzymania pasty pastę przełożyć do wyparzonego słoiczka, zakręcić i gotowe! Używać wg potrzeby.

źródło: zpierwszegotloczenia.pl

SŁADNIKI:

  • 40 dag cukinii

  • 1 jajko

  • 3 łyżki bułki tartej

  • 5 łyżek żółtego sera (startego)

  • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty

  • pieprz, sól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Cukinię umyć, odciąć końce i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. posolić i odstawić na 10 minut żeby puściła sok. Odciśnięty miąższ cukinii wymieszać z startym żółtym serem, bułką tartą, miętą, i jajkiem, doprawić pieprzem. W oryginalnym przepisie smaży się niewielkie placuszki na oleju. Dla mnie było to zbyt tłuste więc rozgrzałam piekarnik do 180 stopni i wyłożyłam ciasto cukiniowe na blasze w piekarniku. Ustawiłam termoobieg ( pieczenie góra dół) i piekłam przez 15 minut do uzyskania złotego koloru i chrupiących brzegów. Blaszkę nasmarowałam oliwą. Placuszki najlepiej smakują z sałatka z pomidorków: 3 pomidory i 1 małą cebulę pokroić i wymieszać, doprawić łyżką oliwy i octu utartymi z solą i pieprzem. Kiedy wszystko jest już na talerzach do pełni smaku wystarczy jeszcze tylko łyżka gęstego jogurtu naturalnego.

źródło: smaker.pl

SŁADNIKI:

  • 1 szklanka pączków kwiatowych lipy

  • 2 szklanki wody źródlanej

  • 1 łyżka soli niejodowanej

  • 1 ząbek czosnku

  • Nasiona gorczycy

  • Kawałek imbiru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Pączki umyć i włożyć do słoika wraz z przyprawami. Wodę zagotować z solą. Pąki zalać letnią solanką i szczelnie zakręcić słoik. Odstawić na tydzień w ciepłym miejscu, potem przełożyć do lodówki i odczekać 1 – 2 tygodnie.

SŁADNIKI:

  • kilkanaście nierozwiniętych kwiatostanów bzu czarnego

  • 2/3 szklanki jasnego, neutralnego octu (np. jabłkowego)

  • 1 łyżeczka soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Oddzielić pączki bzu czarnego od „łodyżek” widelcem lub delikatnie ukręcając pączki w palcach. Pączki wrzucić do kubka i zalać wrzątkiem, odczekać kilka minut i odcedzić na sitku. Odcedzone przełożyć do wyparzonego słoika. Ocet wlać do garnka, dodać sól i podgrzać mieszając, aż sól się rozpuści i płyn będzie na granicy wrzenia. Pączki w słoiku zalać gorącą zalewą, zakręcić, odkręcić do góry dnem do ostygnięcia. 

SŁADNIKI NA CIASTO:

  • 250 g mąki pszennej

  • 125 g masła

  • 1 żółtko

  • 50 g jogurtu naturalnego

  • szczypta soli

SŁADNIKI NA FARSZ:

  • 300 g młodych pędów lub liści jasnoty białej

  • 2 ząbki czosnku

  • ½ łyżeczki oregano

  • 100 g sera feta

  • ½ szklanki jogurtu naturalnego

  • sól, pieprz, parmezan

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Z mąki, masła, żółtka, jogurtu i soli zagnieść ciasto i wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 26 – 28 cm. Tak przygotowane ciasto umieścić w lodówce na 30 min. Po tym czasie upiec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do temperatury 200oC przez 15 min. Na patelni podsmażyć pokrojoną jasnotę białą, rozgniecione ząbki czosnku, oregano, ser feta, jogurt oraz sól i pieprz. Wszystkie składniki wyłożyć na upieczone ciasto, posypać parmezanem i krótko zapiec (10 min. w temperaturze 180oC).

SŁADNIKI:

  • 1 słoik niedojrzałych owoców klonu (nosków)

  • 2 szklanki wody źródlanej

  • 1 łyżka soli niejodowanej

  • koperek, liść laurowy, gorczyca

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: