Jadalny Krajobraz | Edible Landscape
Przepisy
Batoniki z suszoną morwą


Lody świerkowe


Ocet żywy hyzop


SŁADNIKI:
-
600 g owoców cytryńca
-
1200 g gruszek
-
1 kg cukru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Gruszki obieramy, kroimy, mieszamy z cytryńcem oraz cukrem. Smażymy około 1 do 2 godzin do uzyskaniu właściwej konsystencji, na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Rozlewamy do słoiczków wyparzonych w mikrofali lub w gorącej wodzie i zamykamy "na gorąco". Voila!
źródło: w smaku zamknięte blog
SŁADNIKI:
-
3 jajka
-
1 szklanka cukru
-
0,5 szklanki oleju
-
1 cukier waniliowy
-
2 szklanki mąki tortowej
-
2 lekko kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
-
2 łyżki kakao
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
160 ml jagód kamczackich
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Jajka, cukier i cukier waniliowy miksujemy na puszystą masę. 2. Wlewamy olej i miksujemy kilka minut. 3. Wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia oraz kakao i miksujemy na gładkie ciasto. Dodajemy jagody i mieszamy za pomocą łyżki. 4. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 21x25cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Ciasto pieczemy przez około 40 minut w 180 stopniach. 6. Gotowe! Smacznego!
źródło: smaker.pl
SŁADNIKI:
-
120 g liści lubczyku (10-12 łodyg)
-
20 g soli morskiej
-
4 łyżki oliwy lub oleju tłoczonego na zimno
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Łodygi lubczyku umyć i osuszyć w papierowym ręczniku. Oberwać listki. Pokroić w paski i umieścić z solą w rozdrabniaczu. Miksować dolewając porcjami oleju, aż do otrzymania pasty pastę przełożyć do wyparzonego słoiczka, zakręcić i gotowe! Używać wg potrzeby.
źródło: zpierwszegotloczenia.pl
SŁADNIKI:
-
40 dag cukinii
-
1 jajko
-
3 łyżki bułki tartej
-
5 łyżek żółtego sera (startego)
-
1 łyżka posiekanej świeżej mięty
-
pieprz, sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Cukinię umyć, odciąć końce i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. posolić i odstawić na 10 minut żeby puściła sok. Odciśnięty miąższ cukinii wymieszać z startym żółtym serem, bułką tartą, miętą, i jajkiem, doprawić pieprzem. W oryginalnym przepisie smaży się niewielkie placuszki na oleju. Dla mnie było to zbyt tłuste więc rozgrzałam piekarnik do 180 stopni i wyłożyłam ciasto cukiniowe na blasze w piekarniku. Ustawiłam termoobieg ( pieczenie góra dół) i piekłam przez 15 minut do uzyskania złotego koloru i chrupiących brzegów. Blaszkę nasmarowałam oliwą. Placuszki najlepiej smakują z sałatka z pomidorków: 3 pomidory i 1 małą cebulę pokroić i wymieszać, doprawić łyżką oliwy i octu utartymi z solą i pieprzem. Kiedy wszystko jest już na talerzach do pełni smaku wystarczy jeszcze tylko łyżka gęstego jogurtu naturalnego.
źródło: smaker.pl
SŁADNIKI:
-
1 szklanka pączków kwiatowych lipy
-
2 szklanki wody źródlanej
-
1 łyżka soli niejodowanej
-
1 ząbek czosnku
-
Nasiona gorczycy
-
Kawałek imbiru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Pączki umyć i włożyć do słoika wraz z przyprawami. Wodę zagotować z solą. Pąki zalać letnią solanką i szczelnie zakręcić słoik. Odstawić na tydzień w ciepłym miejscu, potem przełożyć do lodówki i odczekać 1 – 2 tygodnie.
SŁADNIKI NA CIASTO:
-
250 g mąki pszennej
-
125 g masła
-
1 żółtko
-
50 g jogurtu naturalnego
-
szczypta soli
SŁADNIKI NA FARSZ:
-
300 g młodych pędów lub liści jasnoty białej
-
2 ząbki czosnku
-
½ łyżeczki oregano
-
100 g sera feta
-
½ szklanki jogurtu naturalnego
-
sól, pieprz, parmezan
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Z mąki, masła, żółtka, jogurtu i soli zagnieść ciasto i wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 26 – 28 cm. Tak przygotowane ciasto umieścić w lodówce na 30 min. Po tym czasie upiec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do temperatury 200oC przez 15 min. Na patelni podsmażyć pokrojoną jasnotę białą, rozgniecione ząbki czosnku, oregano, ser feta, jogurt oraz sól i pieprz. Wszystkie składniki wyłożyć na upieczone ciasto, posypać parmezanem i krótko zapiec (10 min. w temperaturze 180oC).
SŁADNIKI:
-
1 słoik niedojrzałych owoców klonu (nosków)
-
2 szklanki wody źródlanej
-
1 łyżka soli niejodowanej
-
koperek, liść laurowy, gorczyca
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: