Jadalny Krajobraz
Edible Landscape

Przepisy

Batoniki z suszoną morwą

SŁADNIKI:

  • 130 g cukru

  • 60 g masła (w temperaturze pokojowej)

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 2 jajka

  • 40 g kakao

  • 190 g mąki

  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • 60 g suszonej białej morwy

  • ewentualnie cukier puder do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Batoniki z suszoną morwą to świetna propozycja na słodką przekąskę do pracy ;) Są łatwe i szybkie w wykonaniu. Do środka możecie wzucić jakie tylko chcecie bakalie. Ja postawiłam na suszoną białą morwę, które zawierają dużo witamin, mają właściwości wzmacniające i regenerujące. Jeśli nie próbowaliście suszonej morwy, naprawdę warto się na nią skusić ;)

źródło: smaker.pl

SŁADNIKI:

  • 600 g owoców cytryńca

  • 1200 g gruszek

  • 1 kg cukru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Gruszki obieramy, kroimy, mieszamy z cytryńcem oraz cukrem. Smażymy około 1 do 2 godzin do uzyskaniu właściwej konsystencji, na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Rozlewamy do słoiczków wyparzonych w mikrofali lub w gorącej wodzie i zamykamy "na gorąco". Voila!

źródło: w smaku zamknięte blog

SŁADNIKI:

  • 3 jajka

  • 1 szklanka cukru

  • 0,5 szklanki oleju

  • 1 cukier waniliowy

  • 2 szklanki mąki tortowej

  • 2 lekko kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej

  • 2 łyżki kakao

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 160 ml jagód kamczackich

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Jajka, cukier i cukier waniliowy miksujemy na puszystą masę. 2. Wlewamy olej i miksujemy kilka minut. 3. Wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia oraz kakao i miksujemy na gładkie ciasto. Dodajemy jagody i mieszamy za pomocą łyżki. 4. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 21x25cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Ciasto pieczemy przez około 40 minut w 180 stopniach. 6. Gotowe! Smacznego!

źródło: smaker.pl

SŁADNIKI:

  • 120 g liści lubczyku (10-12 łodyg)

  • 20 g soli morskiej

  • 4 łyżki oliwy lub oleju tłoczonego na zimno

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Łodygi lubczyku umyć i osuszyć w papierowym ręczniku. Oberwać listki. Pokroić w paski i umieścić z solą w rozdrabniaczu. Miksować dolewając porcjami oleju, aż do otrzymania pasty pastę przełożyć do wyparzonego słoiczka, zakręcić i gotowe! Używać wg potrzeby.

źródło: zpierwszegotloczenia.pl

SŁADNIKI:

  • 40 dag cukinii

  • 1 jajko

  • 3 łyżki bułki tartej

  • 5 łyżek żółtego sera (startego)

  • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty

  • pieprz, sól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Cukinię umyć, odciąć końce i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. posolić i odstawić na 10 minut żeby puściła sok. Odciśnięty miąższ cukinii wymieszać z startym żółtym serem, bułką tartą, miętą, i jajkiem, doprawić pieprzem. W oryginalnym przepisie smaży się niewielkie placuszki na oleju. Dla mnie było to zbyt tłuste więc rozgrzałam piekarnik do 180 stopni i wyłożyłam ciasto cukiniowe na blasze w piekarniku. Ustawiłam termoobieg ( pieczenie góra dół) i piekłam przez 15 minut do uzyskania złotego koloru i chrupiących brzegów. Blaszkę nasmarowałam oliwą. Placuszki najlepiej smakują z sałatka z pomidorków: 3 pomidory i 1 małą cebulę pokroić i wymieszać, doprawić łyżką oliwy i octu utartymi z solą i pieprzem. Kiedy wszystko jest już na talerzach do pełni smaku wystarczy jeszcze tylko łyżka gęstego jogurtu naturalnego.

źródło: smaker.pl

SŁADNIKI:

  • hyzop świeże zioło

  • jabłka eko kilka

  • woda plus cukier (4 łyżki na 1 l wody)

  • słój, ściereczka lniana i gumka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Świeże ziele należy opłukać, osuszyć i rozdrobnić.
Włożyć do słoika, wypełniając go surowcem do połowy , dodać kilka pokrojonych jabłek (niekoniecznie, możemy zrobić również ocet z samego hyzopu). Przygotować roztwór wody z cukrem (4 łyżki cukru na 1 l wody) i ostudzoną zalewą zalać zioła do 3/4 wysokości słoja. Jeżeli mamy matkę octową możemy dodać (niekoniecznie, bez niej też ocet się zrobi).
Przykryć słój lnianą ściereczką lub ręczniczkiem papierowym i zabezpieczyć gumką. Przez 3 tygodnie 2 razy dziennie mieszać drewnianą wyparzoną łyżką. Po około 3 tygodniach surowiec opadnie na dno.

 

2. Przecedzamy wtedy przez sito i jeszcze odstawiamy na 2-3 tygodnie (bez mieszania)

 

3. W tym czasie powinna się zrobić matka octowa (na zdjęciu na sicie), która możemy wykorzystać do zrobienia kolejnego dowolnego octu, dzięki niej fermentacja będzie szybsza.

 

4. Zlewamy ocet do butelek.

źródło: gotujwstylueko.pl

SŁADNIKI:

  • 200g jogurtu naturalnego

  • 2 łyżki miodu

  • 1 szklanka młodych pędów świerkowych

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Pędy świerkowe zmiksować, dodać do nich pozostałe składniki i wymieszać. Powstałą masę przełożyć do foremek na lody na patyku. Włożyć do zamrażarki i odczekać ok. 3 godziny. Po wyjęciu można dodatkowo polać miodem.

SŁADNIKI:

  • 1 szklanka pączków kwiatowych lipy

  • 2 szklanki wody źródlanej

  • 1 łyżka soli niejodowanej

  • 1 ząbek czosnku

  • Nasiona gorczycy

  • Kawałek imbiru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Pączki umyć i włożyć do słoika wraz z przyprawami. Wodę zagotować z solą. Pąki zalać letnią solanką i szczelnie zakręcić słoik. Odstawić na tydzień w ciepłym miejscu, potem przełożyć do lodówki i odczekać 1 – 2 tygodnie.

SŁADNIKI:

  • kilkanaście nierozwiniętych kwiatostanów bzu czarnego

  • 2/3 szklanki jasnego, neutralnego octu (np. jabłkowego)

  • 1 łyżeczka soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Oddzielić pączki bzu czarnego od „łodyżek” widelcem lub delikatnie ukręcając pączki w palcach. Pączki wrzucić do kubka i zalać wrzątkiem, odczekać kilka minut i odcedzić na sitku. Odcedzone przełożyć do wyparzonego słoika. Ocet wlać do garnka, dodać sól i podgrzać mieszając, aż sól się rozpuści i płyn będzie na granicy wrzenia. Pączki w słoiku zalać gorącą zalewą, zakręcić, odkręcić do góry dnem do ostygnięcia. 

SŁADNIKI NA CIASTO:

  • 250 g mąki pszennej

  • 125 g masła

  • 1 żółtko

  • 50 g jogurtu naturalnego

  • szczypta soli

SŁADNIKI NA FARSZ:

  • 300 g młodych pędów lub liści jasnoty białej

  • 2 ząbki czosnku

  • ½ łyżeczki oregano

  • 100 g sera feta

  • ½ szklanki jogurtu naturalnego

  • sól, pieprz, parmezan

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Z mąki, masła, żółtka, jogurtu i soli zagnieść ciasto i wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 26 – 28 cm. Tak przygotowane ciasto umieścić w lodówce na 30 min. Po tym czasie upiec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do temperatury 200oC przez 15 min. Na patelni podsmażyć pokrojoną jasnotę białą, rozgniecione ząbki czosnku, oregano, ser feta, jogurt oraz sól i pieprz. Wszystkie składniki wyłożyć na upieczone ciasto, posypać parmezanem i krótko zapiec (10 min. w temperaturze 180oC).

SŁADNIKI:

  • 2 szklanki ciasno zwiniętych pączków kwiatowych mniszka

  • 250 g makaronu spaghetti

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 łyżki oliwy do smażenia

  • 1 łyżeczka mąki

  • 1 szklanka mleka

  • ½ pęczka szczypiorku

  • kilka suszonych pomidorów z zalewy oliwnej

  • ulubione zioła

  • sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Makaron ugotować na półtwardo. Pączki umyć, podsmażyć na rozgrzanej oliwie, dodać czosnek. Przełożyć pączki na talerz, a na oliwie podsmażyć mąkę, dodać mleko i rozmieszać. Doprawić, dołożyć makaron, pączki mniszka i poszatkowany szczypiorek. Wymieszać i dodać suszone pomidory.

SŁADNIKI:

  • ½ kg ugotowanych i utłuczonych ziemniaków

  • ½ kg mąki

  • szklanka ciepłego mleka

  • jajko

  • łyżka świeżych drożdży

  • ¼ łyżeczki cukru

  • ½ łyżeczki soli

  • garść liści krwawnika

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Drożdże wymieszać z cukrem i łyżką mąki. Zalać połową mleka i mieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Zostawić w ciepłym miejscu na 1 – 2 godziny. Dolać resztę mleka, dodać jajko, ziemniaki i wymieszać. Dodać drobno posiekany krwawnik, mąkę i sól, a następnie wyrobić łyżką. Uformować placki grubości ok. 1 cm. Smażyć na rozgrzanej patelni (suchej lub z odrobiną tłuszczu).

Tarta z mini kiwi

SŁADNIKI NA CIASTO:

  • 240 g mąki tortowej

  • 165 g masła

  • pół łyżeczki soli

  • 2 łyżeczki cukru

  • 6-7 łyżek zimnej wody

SŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 100 g cukru pudru

  • 4 zółtka

  • 75ml śmietanki kremówki

  • 1 op. cukru wanilinowego

  • 150 g mini kiwi

  • dodatkowo: 0,5 szkl mini kiwi

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Przygotowanie ciasta: Mąkę mieszamy z cukrem i solą i na 10 minut chowamy do zamrażalki. Po tym czasie do mąki dodajemy masło i wyrabiamy ciasto. Na koniec wlewamy stopniowo bardzo zimną wodę i ponownie zagniatamy ciasto. Może się okazać, że nie będziemy potrzebowali całej wody. Jeśli ciasto będzie już elastyczne możemy przestać dodawać wodę. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i zagniatamy przez kilka minut. Następnie formujemy kulę i owijamy w folię spożywczą. Ciasto chowamy do lodówki na minimum 30 minut.

2. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do nasmarowanej tłuszczem formy do tarty o średnicy 25-30 cm. Spód ciasta dziurkujemy widelcem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia lub folię aluminiową i wysypujemy groch lub orzechy. Podpiekamy ok. 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze ok. 10-15 minut aż ciasto będzie złote. Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika.

3. Przygotowanie nadzienia:
Mini kiwi w całości blendujemy/miksujemy na gładką masę. Żółtka jaj ucieramy z cukrem wanilinowym i cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy śmietankę i ubijamy kilka minut. Na koniec do masy jajecznej dodajemy zmiksowane owoce i dokładnie mieszamy.
Na podpieczone ciasto przekładamy nadzienie. Na wierzchu układamy połówki mini kiwi i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na ok. 40-45 minut. Wyjmujemy tartę i studzimy.

źródło: doradcasmaku.pl

SŁADNIKI:

  • 1 kg rokitnika

  • 1 kg cukru

  • sok i skórka starta z pomarańczy

  • skórka starta cytryny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Rokitnik zalać 250 ml wody, gotować kilka minut na małym ogniu, aż zacznie pękać. Przelać przez gęste sito i dokładnie wycisnąć. Do soku dodać cukier, wymieszać. Wlać sok pomarańczowy, dodać starte z owoców skórki. Mieszając, gotować na małym ogniu ok. 20 min., aż masa zgęstnieje. Przełożyć do wyparzonych słoików, zamknąć i wystudzić dnem do góry.

źródło: urodaizdrowie.pl

SŁADNIKI:

  • 200 g szałwi lekarskiej

  • 1 litr wódki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Liście szałwii opłukać, osuszyć i włożyć do słoja. Zalać alkoholem (na 100 g liści wlewamy 500 ml wódki, ja zrobiłam w 4 l słoju dałam 550 g szałwii i 2,5 l wódki). Liście powinny być przykryte alkoholem. Słój zakręcamy i odstawiamy na co najmniej 14 dni, co jakiś czas można wstrząsnąć słojem. Po tym czasie szałwię odcedzamy i odciskamy dokładnie cały płyn. Zlewamy nalewkę do butelek. Nalewka może być używana leczniczo i kosmetycznie.

źródło: gotujwstylueko.pl

SŁADNIKI:

  • 150-200 g malin

  • 2 jajka

  • 1 szklanka maślanki

  • 250 g mąki pszennej (ja użyłam tortowej)

  • 4 duże łyżki cukru (ja użyłam fruktozy)

  • 3-4 łyżeczki cukru waniliowego (ja użyłam cukru waniliowego domowej roboty – przepis można znaleźć u mnie)

  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2-3 gałązki świeżej melisy

  • 1,5-2 łyżeczki rozdrobnionych kwiatów lawendy

  • Olej do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Żółtka oddzielam od białek. Białka na razie odstawiam do osobnego naczynia.  Do żółtek dodaję oba rodzaje cukru, maślankę  i roztrzepuję rózgą ręczną. Następnie dodaję przesianą mąkę  z proszkiem do pieczenia i dalej wyrabiam rózgą aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Oczywiście można to zrobić mikserem.
2. Białka ubijam na sztywno i bardzo delikatnie, mieszając dużą łyżką drewnianą łączę składniki. Dodaję posiekane listki melisy (bez  łodyżek) oraz kwiatki lawendy i znów delikatnie mieszam. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Pozostawiam ciasto na ok. 15-20 minut aby odpoczęło.

3. Na patelnię leję tyle oleju żeby równo pokrywał całe dno cienką warstwą.  Maliny dokładam do ciasta przed samym smażeniem aby nie puściły soku.  Dokładając maliny należy bardzo delikatnie mieszać ciasto łyżką drewnianą aby nie zmiażdżyć malin.

4. Racuchy smażę na średnio rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przekładam na chwilę na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Smacznego!

źródło: smaker.pl

SŁADNIKI:

  • 400 g mąki orkiszowej

  • 200 g mąki jaglanej

  • 250 g miękkiego masła

  • 190 g  cukru trzcinowego

  • 2 żółtka

  • 1 jajko

  • 100 g zmielonych migdałów

  • 10 g suszonej macierzanki

  • 1/2 łyżeczki soli

  • woda

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Z podanych składników zagnieść kruche i gładkie ciasto, dodając w niewielkich ilościach wodę (jeśli będzie suche). Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm, wyciąć ciasteczka i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 20 - 25 minut. 

źródło: dolce vita blog

SŁADNIKI:

  • 1 kubek zielonych szyszek sosnowych

  • 1-2 kubków nierafinowanego cukru

  • 1 łyżka miodu

  • 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Szyszki oczyścić z „ogonków”, zmielić w maszynce do mięsa lub zblendować. Dodać do nich cukier i miód i dokładnie wymieszać.

SŁADNIKI:

  • 1 słoik niedojrzałych owoców klonu (nosków)

  • 2 szklanki wody źródlanej

  • 1 łyżka soli niejodowanej

  • koperek, liść laurowy, gorczyca

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Owoce klonu umyć i włożyć do słoików. Wodę zagotować z solą i przyprawami. Noski zalać zalewą i szczelnie zakręcić słoiki. Odstawić w miejsce z temperaturą pokojową na tydzień. 

SŁADNIKI:

  • garść młodych listków lub kiełków rzodkiewek

  • 6-8 rzodkiewek

  • 8-12 zielonych szparagów

  • 200g pomidorów śliwkowych

  • 1 młoda kalarepa

  • ¾ szklanki kwiatów lilaka pospolitego

  • 1 łyżka octu bzowego

  • 3-4 łyżki oliwy

  • 1 łyżeczka miodu

  • szczypta soli kamiennej lub morskiej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Szparagi obrać z łyka i gotować przez 3 minuty, odcedzić i ostudzić. Warzywa umyć, pokroić i wymieszać w misce. Dodać kwiaty lilaka i polać sosem winegret z octu, oliwy, miodu i soli.

SŁADNIKI:

  • 300 g gęstego jogurtu (bałkańskiego lub greckiego)

  • ½ szklanki wody

  • ½ dużego awokado

  • łyżka miodu

  • 1 łyżeczka garam masali

  • szczypta soli

  • 1 garść młodej przytulii

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Jogurt, awokado i posiekaną przytulię dokładnie zmiksować razem z wodą. Doprawić garam masalą i solą do smaku.

SŁADNIKI:

  • 3 – 4 garście młodych liści pokrzywy

  • 4 łyżki zmielonych migdałów

  • 1 ząbek czosnku

  • ½ szklanki oleju z pestek dyni, słonecznikowego lub oliwy

  • 40 g koziego sera lub tofu

  • ½ łyżeczki soli

  • świeżo zmielony czarny pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Liście pokrzywy umyć, przelać wrzątkiem i osuszyć. Wszystkie składniki wrzucić do blendera i dokładnie zmiksować. Gęstość pesto można regulować, dolewając olej lub dodając więcej suchych składników.

SŁADNIKI:

  • 2 pęczki młodych liści babki lancetowatej

  • ½ szklanki mąki pszennej

  • ½ szklanki mąki kukurydzianej

  • 500 ml mleka, wody lub mleka roślinnego

  • 1 łyżka oleju

  • szczypta soli

  • olej do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wszystkie składniki poza babką zmiksować na dość rzadkie ciasto. Liście umyć i osuszyć. Całkowicie zanurzyć w cieście i smażyć na średnim ogniu. Podawać jako przystawkę lub dodatek do dania głównego.

Szklarnia

Stwórz z nami coś wyjątkowego!

​Jesteśmy otwarci na współpracę - prowadzimy szeroki zakres działań, od tworzenia ogrodów przyszkolnych, przez wykłady, warsztaty, aż po kampanie edukacyjne. Zachęcamy do kontaktu jednostki samorządu terytorialnego, szkoły i placówki oświatowe, uczelnie wyższe, organizacje pozarządowe, osoby prywatne, firmy i otoczenie biznesu.

ikona1
ikona2
ikona 3
ikona4

Sprawdź wszystkie nasze projekty i bądź na bieżąco, śledząc nasze media społecznościowe ❤